Rybne Boilies – część 2
W pierwszej części mojego artykułu przedstawiłem oraz opisałem możliwości zastosowania komponentów i produktów do tworzenia różnego rodzaju rybnych kulek, natomiast w tej podam przepisy i dwa sposoby ich robienia. Chciałbym zaproponować cztery receptury zróżnicowane cenowo, w których można wykorzystać ,,rybne przysmaki”. Pierwsza z nich to prosty i najczęściej komponowany przepis z użyciem mączek rybnych. Jak pisałem w poprzedniej części, warto jest zmieszać kilka rodzajów mączek rybnych i dodać do nich np. mączkę krewetkową. Jeżeli chcemy robić tego rodzaju kulki i nie potrzebujemy posiadać w naszej ,,karpiowej kuchni” posegregowanych mączek rybnych, warto jest do tego celu nabyć od razu skomponowaną mieszankę rybno-krewetkową. Nie będę powielał swoich wcześniejszych artykułów i opisywał od podstaw tworzenie takiej receptury, przedstawię od razu gotową.
Przepis nr 1
300 gram Mąka kukurydziana
200 gram Mieszanka rybno-krewetkowa
150 gram Mąka sojowa odtłuszczona
150 gram Mąka sojowa pełnotłusta
100 gram Serwatka
50 gram Tasty Blend Red Hot
30 gram Drożdże piwne
20 gram Murzynek
Dodatki:
Aromat – FF Impulse Flavour Krab/Krewetka
Natural Liquid Food – Amino Krill
Betaina
Activator Boilies
Kolejny przepis ,,zbudowany” jest na bazie topowych mączek rybnych i dodatków z ziołowo-korzenną nutą zapachową. Jest to dobra mieszanka na kulki proteinowe przeznaczone do długookresowego nęcenia lub na łowiska o dużej presji oraz zawody. Oto ona:
Przepis nr 2
250 gram Mąka kukurydziana
150 gram Mąka sojowa pełnotłusta
100 gram Mąka sojowa odtłuszczona
100 gram Semolina
100 gram Mączka rybna pre-digest
100 gram Serwatka
50 gram Mączka rybna LT94
50 gram Mączka z kryla
50 gram Tasty Blend Herbs & Spice
50 gram BF Insect
Dodatki:
Aromat – FF Impulse Flavour Halibut
Fishamino Halibut
Natural Liquid Food – Scottish Salmon
Betaina
Activator Boilies
Z przedstawionych przepisów wykonujemy kulki proteinowe w standardowy sposób wykorzystując jaja. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy użyć jeszcze do tych receptur barwnik, jak również modyfikować ich skład odejmując zawartość głównych komponentów bazowych czyli mąki kukurydzianej, sojowej czy serwatki na poczet innych składników utrzymując nie mniejszą proporcję względem bazy niż 60:40.
Zaczynamy tradycyjnie od wbijania jajek
Następnie dodajemy płynne dodatki
Dokładnie odmierzamy strzykawką aromat
Kolej na dodatki w proszku
Dokładnie mieszamy część płynną
Powoli mieszając dosypujemy mix
Czas zagnieść ciasto w rękach
Ciasto gotowe
Formowanie wałków
Wałek gotowy
Pora na rolowanie
Kulki z mączkami rybnymi już gotowe, pozostaje tylko gotowanie i suszenie
Przejdźmy teraz do dwóch kolejnych przepisów, z których wyrób kulek będzie odbywał się już w inny sposób, ponieważ jaja zastąpimy albuminą, którą uwzględnimy w naszej recepturze. Tego typu rozwiązanie polecam szczególnie do mieszanek gdzie użycie jaj nie wystarczająco utwardza zrobione kulki proteinowe lub mamy problemy z pływalnością kulek zawierających zwiększoną zawartość tłustych mączek rybnych, krylowej lub krewetkowej. Oto pierwsza receptura, do której dodamy część płynną z mielonymi wędzonymi szprotkami oraz z tuńczykiem w sosie własnym. Tego typu przepisy sprawdzają się szczególnie dobrze w chłodnych porach roku, ale również w innym okresie, przede wszystkim w łowiskach gdzie karpie zaczęły już słabiej reagować na standardowe rybne kulki wykonywane z mączek.
Przepis nr 3
350 gram Mąka kukurydziana
150 gram Mąka sojowa odtłuszczona
150 gram Mąka sojowa pełnotłusta
100 gram Semolina
100 gram Serwatka
50 gram Albumina
50 gram Tasty Blend Red Hot
50 gram Makuchy
Dodatki:
Wędzone szprotki
Tuńczyk z puszki w sosie własnym
Aromat: FF Impulse Flavour Krab/Krewetka
Fishamino Krab/Krewetka
Betaina
Activator Boilies
Ostatnim przepisem, który chciałbym zaproponować jest mix z dodatkiem mielonego pelletu rybnego ,,złamany” owocowym aromatem, w tym przypadku morelą. Taka kombinacja jest bardzo uniwersalna i skuteczna w różnego rodzaju łowiskach przez cały rok.
Przepis nr 4
300 gram Mąka kukurydziana
200 gram Mielony pellet Halibut
150 gram Mąka sojowa odtłuszczona
150 gram Mąka sojowa pełnotłusta
100 gram Serwatka
50 gram Albumina
50 gram Birdy Fruit
Dodatki:
Aromat: FF Impulse Flavour Tutti Frutti
Słodzik: Sweet Liquid Blend
Betaina
Activator Boilies
Zaczynamy od zmielenia wędzonych szprotek
W następnej kolejności mielimy tuńczyka w sosie własnym
Kolejną czynnością będzie nalanie do naczynia przegotowanej ciepłej wody
Do wody dodajemy część mielonych szprotek i tuńczyka
Dokładnie mieszamy
Odmierzamy porcję Fishamino
Kolej na Activator Boilies
Końcowe mieszanie, na tym etapie możemy dodać resztę mielonej szprotki i tuńczyka
Do otrzymanej części płynnej dosypujemy wcześniej przygotowany mix z dodatkiem albuminy
Podobnie jak w przypadku wyrobu kulek z dodatkiem jaj, otrzymujemy gotową porcję ciasta
Standardowa czynność robienia wałka
Moment rolowania
Kulki z wędzoną szprotką i tuńczykiem z puszki gotowe
Myślę, że podane tu przepisy pomogą Wam odpowiednio przygotować i wykorzystać różnego rodzaju komponenty i składniki o nutach rybnych do stworzenia łownych ,,Fish Boilies”. Kończąc serię artykułów pt. „Rybne przysmaki” chcę jeszcze tylko dodać, że ,,kuchnia karpiowa” to bardzo szeroki temat, do którego trzeba mieć wiele cierpliwości w przypadku niepowodzenia oraz dużo chęci i zapału do ciągłego eksperymentowania. Jeśli jednak poradzimy sobie z tymi wszystkimi przeszkodami, z pewnością za naszą pracę i trud otrzymamy największą zapłatę, jaką będą wyholowane okazy !
Autor: Marcin Krajewski
Artykuł można również przeczytać w kwartalniku Karp Max 3/2011