Rybne Boilies – część 2

1W pierwszej części mojego artykułu przedstawiłem oraz opisałem możliwości zastosowania komponentów i produktów do tworzenia różnego rodzaju rybnych kulek, natomiast w tej podam przepisy i dwa sposoby ich robienia. Chciałbym zaproponować cztery receptury zróżnicowane cenowo, w których można wykorzystać ,,rybne przysmaki”. Pierwsza z nich to prosty i najczęściej komponowany przepis z użyciem mączek rybnych. Jak pisałem w poprzedniej części, warto jest zmieszać kilka rodzajów mączek rybnych i dodać do nich np. mączkę krewetkową. Jeżeli chcemy robić tego rodzaju kulki i nie potrzebujemy posiadać w naszej ,,karpiowej kuchni” posegregowanych mączek rybnych, warto jest do tego celu nabyć od razu skomponowaną mieszankę rybno-krewetkową. Nie będę powielał swoich wcześniejszych artykułów i opisywał od podstaw tworzenie takiej receptury, przedstawię od razu gotową.

Przepis nr 1

300 gram Mąka kukurydziana

200 gram Mieszanka rybno-krewetkowa

150 gram Mąka sojowa odtłuszczona

150 gram Mąka sojowa pełnotłusta

100 gram Serwatka

50 gram Tasty Blend Red Hot

30 gram Drożdże piwne

20 gram Murzynek

Dodatki:

Aromat – FF Impulse Flavour Krab/Krewetka

Natural Liquid Food – Amino Krill

Betaina

Activator Boilies

Kolejny przepis ,,zbudowany” jest na bazie topowych mączek rybnych i dodatków z ziołowo-korzenną nutą zapachową. Jest to dobra mieszanka na kulki proteinowe przeznaczone do długookresowego nęcenia lub na łowiska o dużej presji oraz zawody. Oto ona:

Przepis nr 2

250 gram Mąka kukurydziana

150 gram Mąka sojowa pełnotłusta

100 gram Mąka sojowa odtłuszczona

100 gram Semolina

100 gram Mączka rybna pre-digest

100 gram Serwatka

50 gram Mączka rybna LT94

50 gram Mączka z kryla

50 gram Tasty Blend Herbs & Spice

50 gram BF Insect

Dodatki:

Aromat – FF Impulse Flavour Halibut

Fishamino Halibut

Natural Liquid Food – Scottish Salmon

Betaina

Activator Boilies

Z przedstawionych przepisów wykonujemy kulki proteinowe w standardowy sposób wykorzystując jaja. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy użyć jeszcze do tych receptur barwnik, jak również modyfikować ich skład odejmując zawartość głównych komponentów bazowych czyli mąki kukurydzianej, sojowej czy serwatki na poczet innych składników utrzymując nie mniejszą proporcję względem bazy niż 60:40.

Zaczynamy tradycyjnie od wbijania jajek

2

Następnie dodajemy płynne dodatki

b-nastepnie-dodajemy-plynne-dodatki

Dokładnie odmierzamy strzykawką aromat

c-dokladnie-odmierzamy-strzykawka-aromat

Kolej na dodatki w proszku

dkolejnadodatkiwproszku

Dokładnie mieszamy część płynną

edokadniemieszamyczpynn

Powoli mieszając dosypujemy mix

f-powoli-mieszajac-dosypujemy-mix

Czas zagnieść ciasto w rękach

gczaszagnieciastowrekac

Ciasto gotowe

hciastogotowe

Formowanie wałków

i-formowanie-walkow

Wałek gotowy

jwaekgotowy

Pora na rolowanie

k-pora-na-rolowanie

Kulki z mączkami rybnymi już gotowe, pozostaje tylko gotowanie i suszenie

lkulkizmczkamirybnymiju

Przejdźmy teraz do dwóch kolejnych przepisów, z których wyrób kulek będzie odbywał się już w inny sposób, ponieważ jaja zastąpimy albuminą, którą uwzględnimy w naszej recepturze. Tego typu rozwiązanie polecam szczególnie do mieszanek gdzie użycie jaj nie wystarczająco utwardza zrobione kulki proteinowe lub mamy problemy z pływalnością kulek zawierających zwiększoną zawartość tłustych mączek rybnych, krylowej lub krewetkowej. Oto pierwsza receptura, do której dodamy część płynną z mielonymi wędzonymi szprotkami oraz z tuńczykiem w sosie własnym. Tego typu przepisy sprawdzają się szczególnie dobrze w chłodnych porach roku, ale również w innym okresie, przede wszystkim w łowiskach gdzie karpie zaczęły już słabiej reagować na standardowe rybne kulki wykonywane z mączek.

Przepis nr 3

350 gram Mąka kukurydziana

150 gram Mąka sojowa odtłuszczona

150 gram Mąka sojowa pełnotłusta

100 gram Semolina

100 gram Serwatka

50 gram Albumina

50 gram Tasty Blend Red Hot

50 gram Makuchy

Dodatki:

Wędzone szprotki

Tuńczyk z puszki w sosie własnym

Aromat: FF Impulse Flavour Krab/Krewetka

Fishamino Krab/Krewetka

Betaina

Activator Boilies

Ostatnim przepisem, który chciałbym zaproponować jest mix z dodatkiem mielonego pelletu rybnego ,,złamany” owocowym aromatem, w tym przypadku morelą. Taka kombinacja jest bardzo uniwersalna i skuteczna w różnego rodzaju łowiskach przez cały rok.

Przepis nr 4

300 gram Mąka kukurydziana

200 gram Mielony pellet Halibut

150 gram Mąka sojowa odtłuszczona

150 gram Mąka sojowa pełnotłusta

100 gram Serwatka

50 gram Albumina

50 gram Birdy Fruit

Dodatki:

Aromat: FF Impulse Flavour Tutti Frutti

Słodzik: Sweet Liquid Blend

Betaina

Activator Boilies

Zaczynamy od zmielenia wędzonych szprotek

1zaczynamyodzmieleniawd

W następnej kolejności mielimy tuńczyka w sosie własnym

2-w-nastepnej-kolejnosci-mielimy-tunczyka-w-sosie-wlasnym

Kolejną czynnością będzie nalanie do naczynia przegotowanej ciepłej wody

3kolejnczynnocibdzienal

Do wody dodajemy część mielonych szprotek i tuńczyka

4-do-wody-dodajemy-czesc-mielonych-szprotek-i-tunczyka

Dokładnie mieszamy

5-dokladnie-mieszamy

Odmierzamy porcję Fishamino

6odmierzamyporcjfishami

Kolej na Activator Boilies

7-kolej-na-activator-boilies

Końcowe mieszanie, na tym etapie możemy dodać resztę mielonej szprotki i tuńczyka

8-koncowe-mieszanie-na-tym-etapie-mozemy-dodac-reszte-mielonej-szprotki-i-tunczyka

Do otrzymanej części płynnej dosypujemy wcześniej przygotowany mix z dodatkiem albuminy

9dootrzymanejczcipynnej

Podobnie jak w przypadku wyrobu kulek z dodatkiem jaj, otrzymujemy gotową porcję ciasta

10-podobnie-jak-w-przypadku-wyrobu-kulek-z-dodatkiem-jaj-otrzymujemy-gotowa-porcje-ciasta

Standardowa czynność robienia wałka

11standardowaczynnorobi

Moment rolowania

12momentrolowania

Kulki z wędzoną szprotką i tuńczykiem z puszki gotowe

13kulkizwdzonszprotkitu

Myślę, że podane tu przepisy pomogą Wam odpowiednio przygotować i wykorzystać różnego rodzaju komponenty i składniki o nutach rybnych do stworzenia łownych ,,Fish Boilies”. Kończąc serię artykułów pt. „Rybne przysmaki” chcę jeszcze tylko dodać, że ,,kuchnia karpiowa” to bardzo szeroki temat, do którego trzeba mieć wiele cierpliwości w przypadku niepowodzenia oraz dużo chęci i zapału do ciągłego eksperymentowania. Jeśli jednak poradzimy sobie z tymi wszystkimi przeszkodami, z pewnością za naszą pracę i trud otrzymamy największą zapłatę, jaką będą wyholowane okazy !

Autor: Marcin Krajewski

Artykuł można również przeczytać w kwartalniku Karp Max 3/2011

130952039679big