Orzechowe kulki
Dla większości z nas orzechy są kojarzone przede wszystkim jako jeden ze składników zanęty partykularnej lub ewentualnie przynęta włosowa. Doskonale też wiemy, że smakują one nie tylko karpiom, ale również amurom. Skąd zatem bierze się ich tak mała popularność jeżeli chodzi o dodawanie do mixów? Być może spowodowane jest to tym, iż standardowo większość z nas robiąc kulki proteinowe skupia się głównie na ptasich pokarmach lub różnego rodzaju mączkach rybnych i nawet nie bierze pod uwagę produktów orzechowych. Kolejną przyczyną może być panująca w naszym środowisku opinia, że aby skutecznie łowić karpie na orzechy, najpierw trzeba je do nich przyzwyczaić? Z kolei dodatkowym utrudnieniem jest też niewielka ilość przepisów, jakie można znaleźć w Internecie z udziałem tych składników. Ogólnie odnoszę wrażenie, że orzechy są jakby pomijane w karpiowej kuchni. Dlatego też tym artykułem chciałbym zachęcić Was do zrobienia orzechowych ,,boilies” i wypróbowania ich skuteczności w tym sezonie. Sam po raz pierwszy zastosowałem orzechy do wyrobu kulek proteinowych kilkanaście lat temu, dodając wtedy do mixu zmielone razem z łupinkami tzw. fistaszki.
Orzechy arachidowe w całości możemy zmielić blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa
W moim przypadku orzechowe kulki najlepiej sprawdzały się w zamulonych łowiskach, gdzie ich podwyższona zawartość tłuszczu minimalizowała absorbowanie przez nie zapachów z dna. Jeżeli natomiast chodzi o pory roku, to nie zauważyłem jakiejś dużej różnicy tzn. zarówno w zimnej wodzie oraz w letnie upały wyniki miałem porównywalne. Kilka razy przekonałem się również, że regularnie nęcona rybnymi kulkami miejscówka, przynosząc już słabsze wyniki, nagle po zamianie w przepisie mączki rybnej na zmielone orzechy, dawała na kolejnej zasiadce serię ,,odjazdów”. Właśnie to ostatnie doświadczenie biorąc pod uwagę obecnie małą popularność na rynku orzechowych komponentów, może okazać się kluczem do sukcesu i przysłowiowym strzałem w dziesiątkę, gdy użyjemy tego typu kulek proteinowych szczególnie na wodach o dużej presji wędkarskiej oraz wszędzie tam gdzie ryby jeszcze w nich nie rozsmakowały się.
,,Tygrysy” na włosie to skuteczna przynęta, dlatego też warto jest również robić z ich dodatkiem kulki proteinowe
Wrócę jeszcze do wartości żywieniowych orzechów, oprócz wspomnianego wcześniej tłuszczu zawierają one również dużo białka, węglowodanów, witamin tj. A, D, B6, B12 oraz minerałów. Są one po prostu dla karpi bardzo odżywczym i treściwym pokarmem. Ponad to, w przypadku wyrobu kulek proteinowych spełniają rolę można powiedzieć wielofunkcyjnego składnika, ponieważ nadają im orzechowy smak oraz zapach, ale też wpływają na ich strukturę. Jeśli już daliście się namówić do wypróbowania komponentów orzechowych przy wyrobie swoich kulek proteinowych, to w dalszej części tego artykułu podzielę się z Wami swoimi doświadczeniami w jakiej formie i dozowaniu najlepiej jest ich używać oraz podam przykładowe przepisy. Jak wiecie, w sprzedaży szczególnie w dużych marketach jest wiele rodzajów orzechów, jednak do celów wędkarskich, a w naszym przypadku do wyrobu kulek proteinowych najbardziej popularne są produkty z orzechów tygrysich, arachidowych i kokosowych.
Orzech laskowy, orzech włoski i migdały są bardzo rzadko stosowane w wędkarstwie
Dozowanie komponentów orzechowych będzie w głównej mierze zależało od ich frakcji rozdrobnienia, ponieważ w przypadku tej grupy składników znaczenie słowa mączka, nie jest wcale jednoznaczne z ich drobną granulacją jak np. mączek roślinnych. Najgrubszym produktem jest prażona mączka arachidowa, której optymalne dozowanie wynosi 10% w przypadku połączenia w mixie z innymi orzechowymi składnikami. Natomiast mączkę z orzechów tygrysich i kokosową możemy stosować na poziomie nawet 20%, oczywiście będzie on też uzależniony od pozostałych składników grubszej frakcji zawartych w naszej recepturze. Grys orzechowy, wiórki kokosowe lub kruszone orzechy dodajemy do przepisu w ilości około 5%.
Do mielenia twardych orzechów tygrysich lepiej nie wykorzystywać kuchennych sprzętów
na zdjęciu jedno z ostrzy przemysłowego młynka
Zawartość 20% w mixie grubo mielonych orzechów tygrysich może już powodować trudności z rolowaniem
10% wiórków i 10% mączki kokosowej to optymalna porcja tych składników w orzechowej recepturze
Moja ulubiona orzechowa kombinacja:
10% mączki arachidowej, 5% mączki z orzechów tygrysich i 5% mielonych orzechów tygrysich
Musimy oczywiście pamiętać, że jak już stosujemy mączki orzechowe to jednocześnie należy zredukować do minimum lub całkowicie usunąć z mixu mielone i całe ziarna, ewentualnie pozostawić drobniejsze makuchy lub zblendowane nasiona. Czyli ustalone już mamy w jakiej formie i dozowaniu możemy zastosować orzechy do wyrobu kulek proteinowych i co dalej ? Teraz kilka słów o doborze aromatów do mixów orzechowych. Moim zdaniem najlepiej pasują do nich słodkie (scopex, wanilia/krem) i korzenne (cynamon) nuty zapachowe, ale i też ich odpowiedniki wzmacniające oryginalny zapach czyli arachidowy, kokosowy oraz orzechów tygrysich. Ze swojej strony mogę polecić też kombinację aromatu arachidowego z migdałowym, który przynosił zarówno mi, jak i moim kolegom, bardzo dobre wyniki. Oprócz aromatów dodatkowo do tego rodzaju mixów stosuję przyprawy korzenno-ziołowe w proszku (cynamon, curry, zioła prowansalskie itp.) w ogólnym dozowaniu do 10%, które oprócz smaku, nadają również kulkom swoiste i trwałe zapachy, świetnie współgrające z nutą orzechową użytych składników.
Mieszanka przypraw korzenno-ziołowych Tasty Blend Herbs&Spice bardzo dobrze współgra
z orzechowymi komponentami do wyrobu kulek proteinowych
Reasumując, jak to w ,,karpiowej kuchni” bywa, kombinacji oraz różnych wariantów i połączeń może być wiele, nie sposób jest też je wszystkie sprawdzić i przetestować. Dlatego zawsze mamy szerokie pole do popisu żeby stworzyć własne niepowtarzalne receptury oraz finalnie kulki proteinowe, na które będziemy mieć wyniki i do tego, nikt nie będzie w stanie ich skopiować oraz podrobić. Zatem jak najwięcej eksperymentujcie, róbcie próbki, testujcie połączenia, bo naprawdę warto, a do tego karpie z pewnością Wam to wynagrodzą. Kończąc ten artykuł chciałbym życzyć wszystkim udanych połowów w tym sezonie na orzechowe kulki i zaprosić na kolejne artykuły z cyklu Karpiowa Kuchnia na łamach Karp Max-a.
Autor: Marcin Krajewski
Artykuł można również przeczytać w dwumiesięczniku Karp Max 3/2017
Przepis na 1kg mixu – orzechowy
300gram Mąka kukurydziana
300gram Mąka sojowa pełnotłusta
100gram Serwatka
100gram Tasty Blend – Herbs & Spice
50gram Mączka arachidowa
50gram Mielone fistaszki
50gram Mączka z orzechów tygrysich
50gram Mielone orzechy tygrysie
Dodatki:
30ml Fishamino Complex – Orzechy
10ml FF Impulse Flavour – Orzechy
10ml Słodzik w płynie
10gram Betaina HCL
10gram Activator Boilies
————————————————————————
Przepis na 1kg mixu – kokosowy
300gram Mąka kukurydziana
250gram Mąka sojowa pełnotłusta
100gram Semolina
100gram Serwatka
100gram Mączka kokosowa
50gram Wiórki kokosowe
50gram Makuchy
50gram Tasty Blend – Sweet Bomb
Dodatki:
10ml FF Impulse Flavour – Kokos
10ml Słodzik w płynie
10gram Betaina HCL
10gram Activator Boilies
7gram Intensive Color – Biały