Mięsne Boilies
Dla karpiarzy jesień zwiastuje zbliżający się koniec sezonu, natomiast dla karpi jest to naturalny sygnał do rozpoczęcia robienia ,,zapasów” przed nadchodzącą zimą. Bez względu na to, czy są to jesienne połowy lub wypad nad ,,ciepłą wodę” najczęściej używamy w tym okresie kulek rybnych. W poprzednich artykułach z serii ,,Rybne przysmaki” przedstawiłem jakie mamy możliwości i warianty wyrobu tego rodzaju ,,boilies”, teraz zaproponuję nie mniej skuteczną dla nich alternatywę w postaci mięsnych kulek. Po raz pierwszy swoje mięsne kulki na bazie pokarmu dla psów zrobiłem w 1995 roku z dodatkiem cynamonu w proszku. Taka kombinacja przyniosła mi wtedy bardzo dobre efekty, właśnie podczas jesiennych połowów. W następnym sezonie zastosowałem aromat maślany, który okazał się jeszcze skuteczniejszy i bardziej uniwersalny. Od tamtego czasu wypróbowałem przynajmniej kilkanaście innych zapachów i uważam, że ScopEX z maślaną nutą zapachową jest najlepszym wyborem do tego rodzaju mieszanek.
O tworzeniu własnych mixów z dodatkiem zmielonego pokarmu dla psów już pisałem w poprzednich numerach Karp Max’a, korzystając jednak z okazji chciałbym teraz bardziej rozwinąć ten temat. Na rynku pokarmów dla psów mamy różne marki i pułapy cenowe. Oczywiście marką i ceną jak najbardziej powinniśmy się sugerować, ale jest jeszcze jedno kryterium wyboru a mianowicie twardość. Z ,,miękkich” pokarmów polecam zdecydowanie Frolic, który również bez przetworzenia możemy użyć zarówno jako przynętę jak i zanętę, co jest bardzo popularne w Niemczech. Z suchych pokarmów należy wybrać coś z tzw. górnej półki czyli produkty droższe, które są produkowane z najlepszych jakościowo składników. Dla przykładu podam z czego produkowana jest karma Festival firmy Josera: mączka drobiowa, mączka łososiowa, drożdże, mączka kukurydziana, mączka z cykorii, mączka z małży, ryż. Jak widać w jej składzie jest kilka komponentów, wręcz pożądanych do produkcji dobrych kulek proteinowych. Ponadto nowoczesne pokarmy dla psów zawierają wysoki poziom kompleksu witamin, minerałów i tłuszczów z rybnymi włącznie. Tańsze pokarmy produkowane są głównie z mączek mięsnych i mięsno-kostnych oraz innych odpadów. Uważam, że lepiej jest kupić mniejszą ilość dobrego pokarmu niż worek ,,trocin” w markecie. Osobiście mam to szczęście, że blisko mnie mieszka wujek, który ponad 40 lat prowadzi hodowlę owczarków niemieckich i ma hurtownię pokarmów dla psów, dzięki temu mam praktycznie pod ,,nosem” ich szeroki wybór, jak również fachowe doradztwo w tej dziedzinie. Jeżeli chodzi o mięsne komponenty używane do wyrobu kulek to z tej grupy polecam przede wszystkim Blood Powder i Blood Plasma Powder produkowane z krwi wieprzowej. Pierwszy z nich charakteryzuje się czerwono-brązowym kolorem, natomiast drugi kremowym. Oba składniki posiadają świetne właściwości klejące, jak również wysoki poziom łatwostrawnego białka zwierzęcego. Bardziej neutralnym zapachowo składnikiem jest Plasma, dlatego też może być używana na poziomie 5% praktycznie w każdego rodzaju mieszankach. Jeżeli chodzi o dodatki w proszku używane do mieszanek mięsnych, bez wątpienia najlepszy do tego celu będzie cynamon lub gotowy produkt zawierający już go w swoim składzie Tasty Blend Herbs&Spice. Oprócz przypraw ziołowo-korzennych można też dodać do mix’u, szczyptę soli, polecam ją również do mieszanek rybnych. Z płynnych dodatków CSL i Fishamino dodatkowo ,,podrasuje” nasze kulki proteinowe. Z uwagi na lekkość pokarmów dla psów sugeruję wyrób kulek na albuminie i uwzględnienie jej od razu w recepturze, gdyż w przypadku zastosowania jaj może nastąpić efekt tzw. pływalności kulek. Dobrym posunięciem będzie też zmieszanie 2 rodzajów pokarmów, suchego z miękkim (Frolic), natomiast dodanie mielonych ziaren do receptury ,,rozproszy” trochę jej zwartą strukturę. Pokarmy dla psów mają też jeszcze jedną zaletę i cenne zastosowanie, a mianowicie podobnie jak z pelletów można z nich również zrobić pastę, do której możemy dodać pokruszone mięsne kulki oraz ugotowane ziarna i takimi kulami zanęcać łowisko lub oblepiać ciężarek.
Główne składniki mięsnych kulek
Płynne dodatki
Zmielony suchy pokarm dla psów
Na koniec przedstawiam przykładową recepturę, z której można wykonać mięsne kulki proteinowe, życzę udanych połowów w coraz chłodniejszej wodzie !
Przepis:
300 gram Mąka kukurydziana
250 gram Mąka sojowa pełnotłusta
150 gram Mielony pokarm dla psów
50 gram Hemoglobina
50 gram Plazma krwi
50 gram Tasty Blend Herbs&Spice
50 gram Albumina
50 gram Bird Food
30 gram Makuchy
20 gram Murzynek
Dodatki:
FF Impulse Flavour – ScopEX
Fishamino – ScopEx
Betaina
Activator Boilies
Jesienny karp z lat 90-tych na mięsne kulki
Autor: Marcin Krajewski
Artykuł można również przeczytać w kwartalniku Karp Max 4/2011