Neutralne Boilies
Kulki proteinowe są poddawane wielu nowym modyfikacjom, szczególnie jeśli mówimy o ich wersjach przynętowych. W ostatnich latach obok tonących i pływających coraz większą popularnością cieszą się kulki o neutralnej wyporności. Ich pływalność jest mniejsza od pop-upów i w przeciwieństwie do nich, sam ciężar haczyka utrzymuje je przy dnie i nie potrzebują dodatkowego dociążenia. Zapotrzebowanie przez karpiarzy na tego rodzaju ,,boilies” z pewnością było wynikiem obserwacji i zwrócenia uwagi na fakt, że odpowiednio zbalansowana przynęta jest łatwiej zasysana przez ostrożne i cwane karpie. Neutralne kulki bardzo dobrze spisują się też na miękkim dnie, ponieważ w odróżnieniu od tonących nie pogrążają się w mule lecz utrzymują na jego wierzchniej warstwie. Przed pojawieniem się na rynku takich przynęt podobny efekt uzyskiwano poprzez łączenie kulki tonącej z pływającą tworząc popularny ,,bałwanek”, ,,grzybek” czy dwie połówki obu rodzajów kulek w jedną.
Neutralnie zbalansowane przynęty – grzybek, 2 połówki tonąca i pływająca, bałwanek
Używano też różnego rodzaju pianek pływających, które wciskano w przewiercony przez środek kulki otwór. Pływające imitacje ziaren kukurydzy, orzechów tygrysich, jak również pelletu, też mogą posłużyć do balansowania przynęt. Aby jednak otrzymać pojedynczą przynętę o neutralnej pływalności możemy albo skorzystać z firmowych kulek, które bez problemu dostępne są na rynku lub zrobić je we własnym zakresie, co chciałbym opisać w tym artykule. Do wyrobu neutralnych kulek najlepsze będą ,,lekkie” komponenty takie jak: mączka krewetkowa, mączka z kryla, kazeinian sodu czy gammarus. Praktycznie każdy z wymienionych składników przy większym dozowaniu powoduje pływalność kulek, co akurat w tym przypadku będzie mile widziane. Dodatkowo kazeinian sodu jest składnikiem spulchniającym ciasto i zatrzymuje w nim pęcherzyki powietrza oraz bardzo dobrze skleja mieszankę. Dozowanie w/w komponentów uzależnione jest od pozostałych składników mixu. Optymalnie mączki ze skorupiaków należy dozować na poziomie 25%, a kazeinian sodu 10%. Gotowe kulki z takiego mixu można jeszcze wyprażyć w kuchence mikrofalowej, co dodatkowo wpłynie na ich lekkość. Podczas tego zabiegu musimy jednak uważać, żeby nie doprowadzić do popękania lub zbyt mocnego ich spieczenia.
Mix pływający daje nam niegraniczone możliwości w kreowaniu zarówno kulek o neutralnej wyporności jak również pop-upów
Mix pływający i tonący pozwala tworzyć wiele kombinacji kulek o neutralnej wyporności
Prażenie kulek w kuchence mikrofalowej pomaga w otrzymaniu odpowiednio zbalansowanej przynęty
Składniki mixu poprawiające pływalność kulek – mączka z kryla, kazeinian sodu, mączka krewetkowa
Dla mniej wtajemniczonych w sztukę karpiowej kuchni czytelników KM lub tych, którzy chcą zaoszczędzić sobie czas na testy i eksperymenty w poszukiwaniu receptury na neutralne kulki proponuję posłużenie się gotowymi mieszankami pływającymi. Pierwszym sposobem będzie połączenie na sucho obu rodzajów mixu tonącego z pływającym w proporcji 50:50. Mając już gotową mieszankę kolejne etapy wyrobu kulek wykonujemy w ten sam sposób co zwykłych ,,boilies”. Standardowo zaczynamy od przygotowania mixu i części płynnej. W następnej kolejności do jajek lub wody, w przypadku stosowania albuminy wlewamy aromat, słodzik, barwnik, konserwant, olej rybny itp., po czym dosypujemy mix i powoli mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Następnie odkładamy je na 15-30 minut żeby się ,,przegryzło”, po czym robimy wałki i rolujemy kulki. Proces gotowania również będzie przebiegał w klasyczny sposób. Dużym atutem tego rozwiązania jest możliwość stworzenia neutralnej kulki przynętowej z dodatkiem tego samego mixu, który został użyty przez nas do wyrobu zanętowych. Ten sposób pozwoli nam na otrzymanie dłużej stabilnych kulek neutralnych niż poprzedni. Drugim sposobem, który chciałbym przedstawić jest połączenie tym razem obu rodzajów ciast – tonącego z pływającym. Korzystając z tej kombinacji możemy zrobić kulki o tym samym lub różnych aromatach, oczywiście ilość kombinacji jest nieograniczona. Ciekawymi połączeniami będą żurawina/squid, truskawka/wanilia, kukurydza/konopie czy małż/ochotka. Ta metoda jest również bardzo prosta, ponieważ polega tylko na osobnym przygotowaniu dwóch ciast oraz ich połączeniu. Dalszy procesy wykonujemy identycznie jak poprzednio, dlatego też nie będę ich ponownie przybliżał. Podobnie jak w pierwszym przypadku, również nasze dwukolorowe przynęty przez dłuższy czas będą zachowywały swoje właściwości i co najważniejsze wykonamy je własnoręcznie bez potrzeby kupowania ,,gotowców”.
Wałek ciasta ze zmieszanych mixów oraz dwa wałki przygotowane z oddzielnych do kombinacji dwukolorowej
Splecenie dwóch rodzajów ciasta
Uformowanie końcowe wałka
Dwukolorowy wałek przygotowany do rolowania
Kilka ruchów i ………
….. dwukolorowe kulki neutralne mamy gotowe !
Dwa rodzaje kulek neutralnych
Kulki białe tuż po ugotowaniu
Kulki dwukolorowe już w trakcie gotowania ustawiają się pływającą częścią do góry
Idealna wyporność kulki neutralnej
Przedstawione dwie propozycje pozwolą nam w łatwy i szybki sposób zrobić kulki o neutralnej wyporności, nawet bezpośrednio na łowisku. Ponadto mamy wiele możliwości i wariantów, od użycia różnych aromatów i dodatków poprzez zmiany receptur oraz rodzajów mieszanek. Karp to bardzo wymagający przeciwnik, dlatego też uważam, że neutralnie pływające przynęty wrażliwe nawet na delikatny ruch wody pomogą nam przechytrzyć szczególnie te najostrożniejsze osobniki i wyholować u schyłku sezonu jeszcze wiele pięknych okazów cyprinusów.
Autor: Marcin Krajewski
Artykuł można również przeczytać w kwartalniku Karp Max 1/2013